körkortstest förberedelser

För att få körkort måste du ha ett giltligt körkortstillstånd, klara din uppkörning samt bli godkänd på ett körkortstest som du skriver på Trafikverkets förarprovskontor. Innan själva körkortstestet måste du fotografera dig på förarprovskontoret, så det gäller att du är på plats i god tid – det funkar inte att komma ett par minuter innan ditt körkortstest (om du inte gått och fotograferat dig i förväg det vill säga). Men även då är det såklart bättre om du kommer i god tid, det blir mindre stressigt helt enkelt.

Innan provet kontrolleras din identitet, så var noga med att komma ihåg att ta med dig legitimation! Körkortstestet skrivs på dator och du har totalt 50 minuter på dig att svara på de 70 frågorna som kommer. Fem av frågorna är så kallade testfrågor eller utprövningsfrågor, d.v.s. frågor som Transportstyrelsen tester inför kommande prov. Dessa kommer inte räknas in i ditt provresultat.

52 rätt = godkänt körkortstest

Sammanlagt är det alltså 65 frågor ur kategorierna Fordonskännedom och manövrering, miljö, trafiksäkerhet, trafikregler och personliga förutsättningar. För att du ska bli godkänd ska du ha minst 52 rätt, d.v.s. du måste svara rätt på 80% av alla frågor. Du ser ditt resultat så fort du gör klart provet, så du vet på en gång om du blivit godkänd eller inte.

Efter provet får du ett papper med ditt resultat. Om du innan ditt körkortstest redan gjort uppkörningen (detta är möjligt om du blir underkänd på ditt första körkortstest hos Trafikverket, men blir godkänd på uppkörningen innan du hinner göra om provet) får du ett bevis om bilkörkort efter att du blivit godkänd.

Anpassade körkortstest

Det går att göra körkortstestet (för behörighet B bil) även på andra språk än svenska, på 12 språk, t.ex. arabiska, engelska, finska, turkiska och tyska. Ibland kan man också få ha tolkhjälp vid körkortstestet, och i särskilda fall kan man få anpassade prov, t.ex. kan man ibland få göra ett muntligt prov om särskilda skäl föreligger.

Så går det alltså till att göra Trafikverkets körkortstestet. För att förbereda sig inför ditt prov för bilkörkort rekommenderar vi Körkort.se där kan du öva och göra gratis körkortstest, de har även körkortsprov för EU-moped och motorcykelkörkort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *